Historicus Johan Huizinga schreef Homo Ludens (proeve eener bepaling van het spel-element der cultuur) in 1938, aan de vooravond van wereldbrand nummer twee. Een vreemd moment om over de spelende mens te schrijven, maar Huizinga omschreef de fascisten en nazi’s dan ook als padvinders.
Nienke Terpsma en Robert Hamelijnck van Fucking Good Art namen Homo Ludens als uitgangspunt voor vier gesprekken over spelen en spel en de plaats die het inneemt in cultuur en kunst met evolutionair bioloog Tijs Goldschmidt, curator Zoë Gray, journalist en antropoloog Joris Luyendijk en psycho-socioloog en onderzoeker bij Bureau des Temps in Rennes Evelyne Reeves.
van dun alternatief kunstblaadje tot een stevig boekje
Kunstmagazine Fucking Good Art bestaat tien jaar (inmiddels bijna 11 jaar). FGA is in die tijd uitgegroeid van dun alternatief kunstblaadje tot een stevig boekje dat onregelmatig verschijnt. De onderwerpen begeven zich op de raakvlakken van kunst, filosofie en sociologie en in dit jubileumnummer wordt de spelende mens onder de loep genomen. Spel en spelen, wat is dat en wanneer begint het? Van spelende puppies, de werkenden in de financiële wereld van London die graag in termen van spel praten, tot aan de kunstenaars die hun eigen spel creëren. En Jaques Tati natuurlijk.
Aan de hand van citaten van Huizinga gaan de gesprekspartners kijken in hoeverre zijn kijk op de spelende mens nog van toepassing is. Ik heb het met erg veel plezier gelezen. Interessant dat in de huidige maatschappij iedereen ongelofelijk zijn best doet om druk te zijn terwijl daar eigenlijk geen reden toe is. Het werk goed verdelen en iedereen heeft genoeg tijd om te spelen. ‘All work and no play makes Jack a dull boy’ citeert de omslag Stanley Kubricks The Shining. Maar ‘all play and no work’ dan staat verveling ook op de loer. In FGA #31 wordt er dan wel erg makkelijk vanuit gegaan dat die verveling mooie kunstwerken oplevert en dat er dan geen bushokjes gesloopt gaan worden, of erger.
Maar veel kritiek heb ik niet. Leuke gesprekken met veel interessante inzichten. Neukend goed zou ik zeggen. Benieuwd naar #32. Wanneer die uitkomt …?
De tekst in Fucking Good Art #31 is zowel in het Engels als in het Frans. FGA #31 kost € 10,00 en is verkrijgbaar (of te bestellen) bij de betere boekhandel.