Kunst aan de lopende band

ondertussen3
Schilderij gemaakt met de New Fordist schildertechnieken

Op grote schaal kunst maken zonder dat het nodig is de technieken van het betreffende medium te beheersen. In Ondertussen bij Stroom is te zien hoe The New Fordist Organization dit kunstje flikt.

ondertussen1The New Fordist Organization is een groep Haagse kunstenaars die zich heeft laten inspireren door de autofabrikant Henry Ford, ingenieur Frederick Taylor, de Italiaanse denker Gramsci en gedragswetenschapper Pavlov (van het hondje). Zij hebben een aantal methodes ontwikkeld waarmee zij binnen 48 dagen 93 nieuwe kunstwerken maakten op het gebied van orchestrale compositie, schilderkunst, choreografie, ruimtelijk werk, performance en video.  Bij Ondertussen liggen in vitrines foto’s, partituren en ander papierwerk waardoor je een indruk krijgt van deze werkmethode. Bijvoorbeeld: Met de nodige humor en met behulp van het publiek werd op een lange strook papier een grafische partituur samengesteld. Op een video is te zien hoe die voor een groep musici werd langs geleid en aan de hand van kleuren konden de musici  zien wat  ze moesten spelen.  Op een andere video is te zien hoe een proefpersoon wordt beloond met nootjes wanneer hij met een belletje, een stemvork en nog wat ander instrumentarium de juiste geluiden produceert. Welke dat moeten zijn is niet duidelijk en het testobject raakt zo nooit geconditioneerd. Een soort anti-pavlov reactie, het hondje gaat nooit kwijlen. Zo zijn er nog een paar voorbeelden te zien van de stand van zaken van dit project. Voor meer info over The New Fordist Organization klik hier.

Ondertussen is onderdeel van Stroom en toont presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken. The New Fordist Organization ontving in 2013 voor de artist-in-residency werkperiode in GEMAK een PRO Kunstprojectensubsidie.

Leden van The New Fordist Organization: Robert Blatt, Andy Ingamells, Ana Smaragda Lemnaru, Miguel Peres dos Santos, David Pocknee, Jeremiah Runnels en Leo Svirsky

The New Fordist Manifesto t/m 1 maart te zien bij Stroom Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.