Het Diepe Luisteren

nest1
Field Experiment # 1; The Long Walks (film 16 mm, 1934) – ‘Long walk’ bij Big Sur in Californië. Typische Damagomi-expeditie uit de beginperiode.

Waarom ook niet? Een commune in Noord-Californië die contact zoekt met de natuur, en signalen oppikt uit het vegetatieve en aardsinussen registreert. The Damagomi Project van Floris Schönfeld bij Nest schurkt prettig tegen de werkelijkheid aan.

Ik viel met mijn neus in de boter. Net klaar met het boek Euphoria van Lily King, waarin drie antropologen een liefdesdriehoek vormen in Papoea Nieuw Guinee in de jaren dertig vorige eeuw,  stap ik Nest binnen.  De beschrijvingen van de inheemse stammen met hun rituelen nog vers in mijn hoofd, ben ik klaar voor de binnenlanden van Noord-Californië en de Damagomi.

nest2Mijn favoriet is de zwart/wit film Field Experiment  #1; The Long Walks. Omschreven als een typische Damagomi-expeditie en gedateerd op 1934, zie ik een groep mensen lopen met een aantal houten palen op hun rug. Af en toe prikken ze die in de grond en luisteren naar, ja, naar wat? Deze ‘Energy Nodes’ werden door de Damagomi groep gebruikt om signalen uit de natuur op te vangen. De ‘nodes’ zijn nu bij Nest te zien, samen met andere instrumenten die de groep gebruikte. Met dit instrumentarium, een aantal films en video’s, kaarten en kleding spint Floris Schönfeld een verhaal rond een kleine groep mensen die vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw tot 1978 actief was en zich bezighield met de communicatie tussen natuur en mens.

Een aantal ‘experts’ (waaronder natuurlijknest3 Rupert ‘morfogenetisch veld’ Sheldrake) komt aan het woord. Zo vormt zich een geloofwaardig verhaal waarmee Floris Schönfeld mij bijna wist te overtuigen. Na de verhalen over de Papoea’s uit Euphoria kwam het allemaal niet zo merkwaardig over. Hoe zit dat eigenlijk met die natuur? Zijn er nog overblijfselen van Deep Listening, de plek waar de groep woonde. En zijn we werkelijk dat contact met de natuur kwijtgeraakt? Wat is natuur eigenlijk? Floris Schönfeld heeft me bijna zover dat ik  op ‘field trip’ ga.

The Damagomi Project van Floris Schönfeld t/m 1 maart bij Nest Den Haag

Euphoria van Lily King is te koop of te bestellen bij de betere boekhandel. De vertaling komt begin maart uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.