Take away and plant

west6
Simona Denicolai & Ivo Provoost – MORE take away and plant, 2014

Is er een stad zonder een bos? Vast wel, maar een stad zonder bos is geen echte stad. Bois de Vincennes, Central Park, Amsterdamse Bos, Kralingse Bos, een beetje stad is niet compleet zonder een aangelegd stuk groen. Het duo Simona Denicolai en Ivo Provoost brachten het Haagse Bos naar galerie West in Den Haag.

west5‘Yes, you can take’. Ik wordt aangespoord een aantal zaadjes van het groot stuk gespannen plastic te pakken en in een zakje te stoppen. ‘Take away and plant’ staat erop. Ik ga de zaadjes ergens in Rotterdam in de grond stoppen. Maar waarom? Simona Denicolai en Ivo Provoost denken na over de groei van de stad en de invloed daarvan op de natuurlijke omgeving. In het gezelschap van een aantal boswachters zijn ze het Haagse Bos ingetrokken om daar ter plekke de oprukkende stad te aanschouwen. Nu staat dat paleis Den Bosch wel enorm in de weg met dat lelijke veiligheidshek er omheen, en aan de overkant van de Benoordenhoutse Weg wordt een bunker gebouwd waar de Amerikaanse ambassade zich gaat huisvesten en meneer Louwman heeft kans gezien in het groen een afzichtelijk museum te bouwen waar hij zijn autoverzameling laat zien; aan het groene hart van Den Haag wordt geknabbeld. Maar Denicolai en Provoost hebben met behulp van de boswachters de biodiversiteit van het Haagse Bos aanschouwelijk gemaakt op dit stuk gespannen plastic. Ze laten het niet alleen zien. We worden ook aangespoord het bos te verspreiden. Gaat heen en vermenigvuldigt u. Het bos vecht terug!

auto’s en vliegtuigen razen

Het Zoniënwoud ligt ten zuidoosten van Brussel. Ik had er nog nooit van gehoord, maar op videobeelden zijn details te zien van een wandkleed dat werd geweven in 16e eeuw en in het Louvre hangt. Het kleed is geïnspireerd op dit woud. Twee andere videobeelden van het project Hello, are we in the show laten animatiebeelden zien van dieren die voorkomen in het woud en schetsen doorvoor het animatieproces gebruikt werden. Op een geluidsband hoor ik ook auto’s en vliegtuigen razen. Hello, are we in the snow is een doorlopend project waarbij alles in en om het bos wordt vastgelegd. Het project met het Haagse Bos is een soort spin-off.

west4Om het belang van het Haagse Bos te benadrukken staan in een andere ruimte modellen van zeilschepen in een lange rij opgesteld. Ze zijn afkomstig uit winkels en woningen in Den Haag. Op de ramen waarachter deze scheepjes stonden hangt nu een poster met daarop de excuses voor het afwezige object. Denicolai en Provoost benadrukken zo het belang van een bos voor een stad want het hout waarmee vroeger de schepen werden gebouwd, was afkomstig uit het Haagse Bos. Wat is nu de plek van dit bos in de stad? Groene long, rustplek, ontmoetingsplaats, voorpost van de natuur, het is allemaal waar denk ik. In ieder geval een belangrijke plek.

MORE van Simona Denicolai & Ivo Provoost t/m 6 december in West, Groenewegje 136 Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.