Ongeremde gedachtenstroom

mindplace1
Shana Moulton – Mindplace Thoughtstream, 2014 (detail)

Reis mee in het onderbewustzijn van Cynthia en laat je meenemen naar een wereld vol absurditeiten en onverwachte vormen. Laat je overspoelen door de ongeremde gedachtenstroom van Shana Moulton.

mindplace2De stap over de drempel van 1646 is een kleine maar ik sta wel gelijk in een andere wereld. Weg van de pornozooi en de meubelmeuk van de Boekhorststraat bevind ik mij in de  installatie van Shana Moulton. Mindplace Thoughtstream neemt mij mee in het onderbewustzijn van Cynthia, het alter ego van de kunstenaar. Cynthia is ingeplugd in het ‘MindPlace ThoughtStream Biofeedback Performance System’ waarmee ze haar stressniveau kan controleren en monitoren. Een ideale training om te ontspannen. Jaja, een ongeregelde stroom beelden schuift aan mij voorbij. Elke vorm kan overgaan in een andere, hoofden halveren en jurken beginnen een eigen leven en ogen, heel veel ogen. De ‘mindstream’ van Cynthia is een hele kleurrijke.

De achterruimte van 1646 is verduisterd en op de muren is een constante stroom bewegende beelden te zien. Her en der in de ruimte staan voorwerpen. Sommige zijn lichtgevend en op andere worden afbeeldingen geprojecteerd.  Over de geluidsinstallatie vertellen afwisselend  een man en een vrouw over de werking van hun hersens (als ik het goed heb?). Het is een hypnotisch geheel dat mij meeneemt naar een absurdistisch universum waar Salvador Dali de scepter zwaait en Sigmund Freud de zielen uitknijpt. Rond en rond gaan de projecties.

De voorruimte van 1646 is in dit geval mindplace3de wachtkamer waar ik alvast een voorproefje krijg van de mysterieuze wereld die mij te wachten staat. Het is een kleurige ‘Barbie on dope’ woonkamer vol onduidelijke voorwerpen.  Rechtsvoor wacht de donkere entree naar het onderbewustzijn en achter mij is de deur naar de Boekhorststraat, het sadistisch universum van de realiteit. Ik kies voor de Mindplace van Shana.

Mindplace Thoughtstream van Shana Moulton is t/m 30 november te zien bij 1646, Boekhorststraat 125 Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.