De ontdekking van LAD

delft1
Tamaar Tóth Varjú – Merapi Doll

Achter mij klinkt de zaterdagmiddagruis van de A13. De modder van het weiland zuigt aan mijn schoenen, maar ik hoor het niet, ik merk het niet. In het ‘magic light’ van het late middaguur kijk ik naar In the Mist van de Japanse kunstenaar Kouji Ohno. Waar ik ben? Op herfstbezoek bij Land Art Delft.

Hier is ruimte en stilte is er bijna

Een vriend gaf mij een paar weken geleden de catalogus van de Foundation Land Art Delft. Wat nou kunstblogger, ga hier maar eens kijken! Mooie kunstblogger ben ik, ik had er niet van gehoord. Met het schaamrood op mijn wangen (of was het de kou?) repte ik mij op de fiets richting Delft om deze blinde vlek te bezoeken. De zon zakte langzaam richting horizon en de Schie lag er verlaten bij, geen roeiers en alleen reigers visten een visje. Rotterdamseweg 205 linksaf. Wauw, een theetuin, huis in aanbouw, een terras, een beeldentuin en uitgestrekte velden met sculpturen. Het ligt er prachtig bij.  Hier is ruimte en stilte is er bijna. Het autogeruis verdwijnt vanzelf naar de achtergrond.

 

 

delft3Twee bomen in het kader van een ijzeren frame; de boom rechts lijkt zich moeiteloos in te passen in het landschap, maar de boom links vervaagt, rafelt zich los van de tijd. In the Mist van Kouji Ohno is een mooi subtiel werk. Wanneer ik doorloop kom ik bij twee roestmetalen kubussen, Horizon van dezelfde kunstenaar. Eén gesloten kubus met een kleine doorgang, de ander een frame van dezelfde afmeting met in een vlak een klein vierkant van gelaste metalen buizen.  Ik loop door en ontdek en ontdek en ontdek. Een klein bos van lange bamboe palen. Het Monument van de Toekomst is een initiatief van Paula Kouwenhoven. Door middel van QR-codes kun je hier toegang krijgen tot de ideeën van jonge mensen. Het kolossale As Is van de  Toshitaka Nishizawa ziet er bij dit late licht uit als een gekooid beest. En zo gaat het maar door.

De Foundation Land Art Delft (LAD) nodigt elk jaar kunstenaars uit een ontwerp te maken. LAD kiest 8 tot 12 kunstenaars uit die de mogelijkheid krijgen hun ontwerp te realiseren op het terrein van LAD en aan het eind van de zomer is er een tentoonstelling waarmee de kunstwerken gepresenteerd worden. Mooi initiatief en ongetwijfeld veel werk daarom pet af en ga kijken.

Het licht schemert en ik fiets richting Rotterdam. Mooie ontdekking was dit op de zaterdagmiddag. Maar Land Art Delft is teveel om op een achternamiddag te bekijken daarom: LAD staat op de agenda!

Land Art Delft, Rotterdamsweg 205

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.