Wendelien van Oldenborgh (Spangen revisited)

Lentz2
Wendelien van Oldenburgh – Footnotes to Beauty and the Right to the Ugly (Wallprint)

Op expeditie in het wilde westen van Rotterdam betekent voor mij dat ik terug ga naar mijn roots. Terug naar Spangen waar ik opgroeide, en waar heel lang het enige kunstwerk een door Berlage ontworpen monument voor de socialist Spiekman was. De glas in lood mozaieken van Theo van Doesburg in de bovenlichten van de woningen aan de Spaanse Bocht waren allang gesneuveld en het Justus van Effenblok van architect Brinkman verpauperde. Het was een plek waar je beter niet kon komen, zoals zoveel plekken in Spangen.

Footnotes to Beauty and the Right to the Ugly

Maar het Justus van Effen complex is schitterend in haar oude glorie hersteld en in het voormalig badhuis is  kunstgalerie Wilfried Lentz gevestigd. Ik was er op 4 oktober toen de  tentoonstelling met videowerk van Wendelien van Oldenborgh, winnaar van de Heinekenprijs voor de Kunst, geopend werd. Het werk heeft de intrigerende titel Footnotes to Beauty and the Right to the Ugly en komt voort uit een experiment in buurthuis ‘Het Karregat’ in Eindhoven. Het buurthuis is onderdeel van een optimistisch ontwerp waarbij een school, een supermarkt, een café en een gezondheidscentrum onder een dak werd samengebracht. Van Oldenborgh legde de gedeeltelijke mislukking van dit bouwproject vast waarbij de architectuur een belangrijke  rol speelt in haar video. Footnotes bestaat uit twee korte films, een split-screen projectie,  tekeningen en een grote fotoprint op de muur.

Wat bij Wilfried Lentz te zien is, maakt me nieuwsgierig naar het volledige werk. Toch is dit een volwaardig op zichzelf staand kunstwerk waarin met de beelden van de mensen en de architectuur een goede weergave van ‘Het Karregat’ gegeven wordt. Een vorm van socialistisch optimisme en de gedachte van de maakbare samenleving die ook hier niet lukte. Het past wel bij deze plek in een buurt die ook uit zo’n zelfde idee is ontstaan. Wanneer ik door één van de ramen van de galerie naar buiten kijk lentz1, zie ik mezelf nog steeds rijden met mijn krantentassen achterop met daarin Het Vrije Volk, de krant die vrijwel iedereen las en nu niet meer bestaat. Nieuwe tijden, het voelt als een overwinning om op deze plek in een kunstgalerie te staan.

Footnotes … is een voorpublicatie van het videowerk Beauty and the Right to the Ugly dat op 22 november in premiere gaat in  het  Van Abbemuseum in Eindhoven en is t/m 15 november te zien bij Wilfried Lentz, Justus van Effenstraat 13 Rotterdam.

Op de 4th floor bij Wilfried Lentz is nog steeds de expo Homing te zien waarbij alle kunstenaars die zijn verbonden aan de galerie werk laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.