Kunst kijken, hoe doe je dat?

MoMA1
Eén van Johan Idema’s kunstmuseumtips: Laat een kind je gids zijn.

Je bezoekt een kunstmuseum, je loopt wat rond, je kijkt naar een schilderij, een beeld of iets anders waar kunst op staat en wanneer je er genoeg van hebt ga je weer naar huis. Simpel, lijkt mij. Fout! Veel te simpel gedacht van mij. Het blijkt dat er drommen museumbezoekers zijn die na een ronde langs artistieke hoogtepunten teleurgesteld en ontgoocheld weer op straat staan. ‘Is dit het nou?’ brommen ze ontevreden: ‘Volgende keer maar weer Walibi.’ Om vervolgens strompelend op hun ‘museumbenen’ huiswaarts te keren. Gelukkig is er nu het boek How to visit an art museum van Johan Idema.

Ik wilde ook meer, beter en een dieper inzicht, een kunstbelevenis.

Johan Idema is kunstadviseur en pleitbezorger van vernieuwing in de kunstwereld. Idema is in elk geval een goed pleitbezorger van zijn boek want ik zag hem bij De Wereld Draait Door aan tafel zitten en ook een flink aantal kranten en bladen had een plek ingeruimd voor een bespreking van zijn boek. Het maakte me nieuwsgierig. Ik wilde ook meer, beter en een dieper inzicht, een kunstbelevenis.

Voordat hij de lezer 32 tips geeft voor een interessant en verrijkend  kunstmuseumbezoek, legt Idema verantwoording af over het hoe en waarom van How to visit an art museum. De boosdoener is de ‘white cube’. Ooit uitgevonden om moderne kunst in een contextloze  omgeving te kunnen bekijken, is het nu een steriele saaie doos geworden waarin de kunstliefhebber aan zijn lot wordt overgelaten. Nu heb ik het idee dat die witte kubus tegenwoordig voornamelijk vanwege praktische redenen te vinden is in de galeries en dat musea allang bezig zijn kunst op vele andere manieren te presenteren. Ze moesten wel na de discussie van de afgelopen jaren vol verwijten over kunstelites in ivoren torens die van ‘onze’ belastingcenten onbegrijpelijke ‘kunstdingen’ tentoonstelden. Wat dat betreft vind ik het fundament onder How to visit an art museum niet zo sterk. Maar met de tips kunnen we wat beter uit de voeten.

boekSommige tips zijn wat suf – bekijk eens een schilderij met muziek – andere heb ik al in de praktijk gebracht, bijvoorbeeld door de Kunstkidkenners in een museum los te laten.  Maar praat eens met een suppoost, praat sowieso wat vaker over kunst en probeer niet alles in een museum te bekijken, maak een selectie, kies je eigen meesterwerk, soms komt Idema met een voor de hand liggend advies, maar toch zijn dit voor veel museumbezoekers goede tips. Bijvoorbeeld, de abracadabra waarmee kunstkenners argeloze museumbezoekers om de oren slaan dient terecht genegeerd te worden. Daarmee mogen ze elkaar vermoeien.  Maar hij doet ook een beroep op de museumbezoeker om zich te verdiepen in de kunstenaar of in een bepaalde kunststroming. Zo levert het boek toch veel bruikbare suggesties op. Mag in geen enkele museumwinkel ontbreken, zou ik zeggen, maar dat heeft Johan Idema ook al bedacht. Het boek is niet voor niets in het Engels.

How to visit an art museum van Johan Idema. Uitgegeven door BIS Publishers en voor € 15,– te koop bij de betere boekhandel en museumwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.