Waardeloze kunst

tent1
Jeanne van Heeswijk – Afrikaanderwijk Coöperatie, Acts of balance, 2014

Wijkcoöperatie Afrikaanderwijk wil van de wijk op Rotterdam-Zuid een sterker en kapitaalkrachtiger gebied maken met een organisatiestructuur waarbij de opbrengsten en voordelen direct aan de wijk zelf toekomen. Het is een mooi voorbeeld hoe de economische crisis aan de basis kan staan van structuren die op een andere voet verder willen. Jeanne van Heeswijk maakte een kunstwerk over dit project dat te zien is op de tentoonstelling The Value of Nothing in TENT Rotterdam. Kunstenaars laten zien hoe naar aanleiding van de crisis er anders gedacht wordt over waarde en economie.

Samen staan we sterker dan alleen. In de kunst van Jeanne van Heeswijk kom je die boodschap wel vaker tegen.  Bij het werk Acts of balance (2014) is dit ook het geval. Een moeilijke wijk als de Afrikaanderbuurt kan bloeien wanneer de krachten gebundeld worden en er gebruik wordt gemaakt van ieder zijn talenten. De wijk symbolisch weergegeven en de krachtenvelden die daar spelen op lichtbakken aan een mobile. Alsof een zuchtje wind alles in beweging zou kunnen brengen.

Humorvol en slim

Bijna een jaar geleden zag ik de expo The fear of missing out van Jonas Lund bij Showroom Mama en was onder de indruk. Bij The Value of Nothing hangt een buitengewoon helder kunstwerk van Jonas Lund. Een groot schoolbord met daarop precies uitgeschreven de ‘big data’ van de tentoonstelling. Subsidie, inkomsten en de kosten, de vergoeding aan de kunstenaars, maar ook hoe vaak een kunstwerk in de pers genoemd wordt. Hoe cijfers iets zeggen, maar niet alles en misschien wel niets. Humorvol en slim geeft Lund de waarde en de waardeloosheid van kunst aan op een schoolbord.

 

tent6Er valt sowieso wel wat te grinniken bij The Value of Nothing. In de  video van Gil & Moti gaat het kunstenaarsduo samen met de schoonmaakster van TENT Betty Lalaram de werkvloer op. Gil & Moti poetsen en Betty filmt en geeft aanwijzingen. Gil & Moti steken een scheidslijn over en worden schoonmakers en de schoonmaakster kunstenaar. Dat doen die jongens hardstikke goed en Betty ook! Het werk is onderdeel van Fieldwork Residencies waarin de vraag wordt gesteld of kunstenaars een rol kunnen spelen bij het veranderen van ideeën over waarde in de alledaagse economie.

Ik pak een muntje uit mijn portemonnee en lever dat in bij het loket van het Bureau d’Échange (2014) van Meschac Gaba. Het waardevolle muntje wordt zorgvuldig opgeborgen en ik krijg er een waardeloos Belgisch muntje met een gaatje in het midden voor terug. Gaba laat me zo een handeling verrichten die een symbolische uitwisseling tussen culturen is. Op het Bureau d’Échange staan alle vlaggen van de wereld afgebeeld met daarop de wisselkoers van de nationale munt ten tijde van de invoering van de Euro.

Mijn muntje verdwijnt in de rekensom van Jonas Lund. Het bord moet worden aangepast.

The Value of Nothing t/m 16 november in TENT Rotterdam

Deelenemende kunstenaars: Meschac Gaba, Jeanne van Heeswijk, Iratxe Jaio + Klaas van Gorkum, Priscila Fernandes, Helmut Smits, Gil & Moti, Oblique International, Kym Ward, Roel Roscam Abbing, Weronika Zielinska, Antonia Hirsch, Paolo Cirio, Jonas Staal, Claire Fontaine, Bill Balaskas, Remco Torenbosch, Jonas Lund, ZUS

TENT heeft rondom de tentoonstelling een uitgebreid programma van lezingen en rondleidingen samengesteld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.