De weesbeelden van Rotterdam

weesbeelden1
Willem Oorebeek – The Individual Parallel – Bilderberg Utopia, 2014

Vanmiddag onthult burgemeester Aboutaleb de The Individual Parallel – Bilderberg Utopia van Willem Oorebeek. Het kunstwerk, een raster van stippen, ontwierp Oorebeek voor de noordgevel van de hoogbouw van het Bilderberg Parkhotel in Rotterdam. Een verrijking van de toch al  indrukwekkende beeldencollectie in de openbare ruimte van de stad. Hoe staat het eigenlijk met die beeldencollectie, en wat zijn weesbeelden?’s Nachts gloeien de stippen van Willem Oorebeek als druppels zacht smeulend lava. Het composiet waaruit de stippen zijn opgebouwd houden het daglicht vast en stralen dat in het donker weer uit. Mooi initiatief van het hotel dat zelf met het idee kwam van een kunstwerk op de gevel. Het Centrum Beelden Kunst adviseerde het hotel en het resultaat is het kunstwerk van Willem Oorebeek. Maar wat gebeurt er met het kunstwerk  wanneer het Bilderberg Hotel besluit te verhuizen naar een andere locatie? Zo’n gevel neem je niet onder arm mee.

Siebe Thissen, Hoofd Collectie Openbare Ruimte van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Rotterdam,  vertelde mij dat er inmiddels een flinke voorraad van zogenaamde weesbeelden in Rotterdam zijn. Beelden die in het verleden, vaak  dankzij de zogenaamde percentageregeling,  tot stand kwamen. Van 1960 tot 2005 werd een klein percentage van de bouwsom van een overheidsgebouw gereserveerd voor kunst. De overheid zorgde voor onderhoud van die kunstcollectie. Maar overheidsdiensten werden zelfstandig en sommige gingen daarna failliet.

800px-Maasbeeld_02Zo ontstond een collectie van ‘weesbeelden’, beelden waar niemand zich verantwoordelijk voor voelde. Nu heeft de afdeling Collectie Openbare Ruimte van het CBK zich erover ontfermd, maar om de beelden te onderhouden is geld nodig. Siebe Thissen: “Wij hebben in Rotterdam een collectie van 250 beelden en met een budget van 200.000 euro per jaar zorgen wij voor onderhoud. Dat is een topcollectie en die staat er picobello bij. Nu zijn wij bezig de ongeveer 700 weesbeelden in de stad te inventariseren.” Begin volgend jaar wordt een rapport met daarin een lijst van kunstwerken die het behouden waard zijn aangeboden aan het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam. Daar zal natuurlijk een bijbehorend budget voor onderhoud voor moeten worden vrijgemaakt.

En de kunstwerken die buiten de boot vallen? Die worden teruggegeven aan de kunstenaar of de familie van de kunstenaar. Maar het blijkt dat buurtbewoners vaak een vergeten kunstwerk weer in de armen sluiten. In Ommoord heeft de groep Vrienden van de Witte Bollen van zich doen spreken en al een aantal kunstwerken geadopteerd. De stichting Get Hoekt in Hoek van Holland heeft eenzelfde initiatief genomen. Wie volgt?

Het kunstwerk van Willem Oorebeek ziet er in elk geval prachtig uit en het Bilderberg Parkhotel zorgt ervoor dat het zo blijft. Dan moet het hotel daar wel blijven natuurlijk.

Vanmiddag 17:30 uur heft burgemeester Aboutaleb het glas op The Individual Parallel – Bilderberg Utopia. Hoek Rochussenstraat/Westersingel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.