Groenkapje

Collectiegebouw
Collectiegebouw Museum Boijmans van Beuningen – Ontwerp MVRDV

Om de tegenstanders, teleurgestelden en boze buurmannen er van te overtuigen dat het Collectiegebouw een goed idee is, is Museum Boijmans van Beuningen  met een charmeoffensief begonnen.

Op 24 mei zendt Rijnmond TV de allerlaatste aflevering  uit van Boijmans TV met daarin aandacht voor het nieuwe nog te bouwen Collectiegebouw. Na een rommelige aanloop waarbij directeur Sjarel Ex nog iets onhandigs deed met voorkennis werd het ontwerp van MVRDV gekozen. Waarschijnlijk is een groot deel van Rotterdamse bevolking tegen. Dat hoort zo, dat is een goed teken. Ook wij hadden onze zinnen gezet op een ander ontwerp. Onze voorkeur ging uit naar de twee strakke dozen van Neutelings Riedijk Architecten. Dat werd kansloos vierde, maar de spiegelende  soepkom van MVRDV mag er zijn en wij kunnen goed omgaan met teleurstellingen.

Eigenlijk was het charmeoffensief al vorig jaar van start gegaan met het onderstromen van het depot. Niets werkt zo goed als een directeur die met kaplaarzen aan zijn collectie probeert te redden.  Maar er zijn altijd mensen die tegen zijn. Wanneer het Collectiegebouw er staat, vindt iedereen het geweldig, maar tot die tijd zal er weer flink gediscussieerd worden. Over het gesloten karakter van het gebouw, de oogverblindende spiegeling waardoor mensen gedesoriënteerd raken, of over het verlies van die sprieterige boompjes op dat kiezelveldje. Aan dat laatste is gedacht. Die worden in het ontwerp van MVRDV gecompenseerd door groene aanplant op het dak van het Collectiegebouw.

O ja. De Rotterdamse bevolking schijnt er ontzettend van te houden prestigieuze plannen te verplatten door het een ‘down to earth’ bijnaam te geven waardoor alles weer met beide benen op de grond staat. Wij dachten eerst aan de Cappuccino, maar nu zetten we in op Groenkapje.

Hier een voorproefje van Boijmans TV:

En een promo voor het nieuwe Collectiegebouw:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.