Verdwalen

verbeke foundation
Will Beckers – ‘Re-Cover’ (2014)

Vakantietijd is Verbeketijd, daarom vertrokken wij tijdens de paasvakantie, met de Kidskunstkenners op de achterbank, van ons vakantieverblijf in Zuidwest-Brabant naar het Belgische Kemzeke, om daar onder de rook van van Zeeuws Vlaanderen voor een dag te verdwalen in de kunstcollectie van Geert Verbeke.

Geert Verbeke himself
duwt een kruiwagen
met aarde voort

Wij kunnen er niet genoeg reclame voor maken. Voor liefhebbers van hedendaagse kunst is de Verbeke Foundation een pretpark vol kunstattracties. Het is zoveel dat je er verschillende malen terug moet komen om het allemaal te zien en te vatten. Wat zagen wij? Het imponerende werk van Jan Fabre. Ik spuw op mijn graf is zijn monumentale hommage uit 2007 aan de Franse schrijver/chansonnier Boris Vian. De opgestapelde grafzerken in de lange donkere gang zijn een morbide binnenkomer. Even verderop zien we de vergankelijkheid in beeld gebracht door Martin uit den Bogaard.  ‘Dood en verderf’, zegt Sem. Zeno staat met verbazing te kijken naar het werk van Stan Wannet. De Doctorandus (2011) en Van één van onze verslaggevers (2007). Griezelig en grappig vindt hij het.
De medewerkers zijn druk bezig met het voorbereiden van de zomertentoonstelling. Geert Verbeke himself duwt een kruiwagen met aarde voort. In een kasachtige ruimte helpt hij mee een kleine tuin te creëren, een herbarium in een kooi. Ook hier staan her en der weer kunstwerken opgesteld. Een gedeelte is ingericht als opslag. We gaan een deur door en we staan in een volgende grote ruimte. Dit lijkt wel een moestuin in combinatie met kunstobjecten. Pfff … we gaan naar buiten. Daar is rondom een vijver een soort beeldenroute aangelegd. Er is veel en we zijn hier nog niet zo heel lang geleden ook geweest, maar toch zien we weer nieuwe objecten, beelden en installaties. De paarden van Ronald de Winter (Zonder titel, 1996), United Battlefield Cemetery (2006) van Roger Claessens en … en … en … dit is onder andere wat wij zagen en er is nog veel meer.

Verbeke Foundation
Westakker – Kemzeke – België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.