New Tribal Labyrinth

lies4
Atelier Van Lieshout – Insect Experimental Breeder, 2012

Het zindert, het zoemt:  artartartart. We liepen over de Oude Binnenweg langs de enige echte boekhandel in het centrum van Rotterdam. Ook bij Boekhandel v/h Van Gennep laten ze de Art Rotterdam Week niet ongemerkt passeren. De Insect Experimental Breeder van Atelier van Lieshout staat in de etalage. Helaas zonder de insecten, maden en meelwormen.

somber zinvol tegenover
zwartgallig zinloos

Dit werk doet ons denken aan A Thousand Years van Damien Hirst terwijl het toch heel wat anders is. Het werk van Hirst verbeeldt de cyclus van dood en leven. Een zinloze dans rondom het kadaver van een koeienkop. Terwijl het werk van Van Lieshout een insectenkweker is. Intensieve insectenhouderij die in de toekomst zal bijdragen aan het oplossen van het voedselprobleem van een steeds maar in aantal toenemende wereldbevolking. Dit is een utopisch kunstwerk. Heel wat anders dan de morbide installatie van Hirst. Van Lieshout plaatst een somber zinvol tegenover het zwartgallig zinloos van Hirst. Een negatief van New Babylon van Constant.

new-tribal-labyrinth-3d-l-182202_fullAanleiding om dit kunstwerk in de etalage van Boekhandel v/h Van Gennep te zetten is het verschijnen van New Tribal Labyrinth, een publicatie van Frame Publishers in Amsterdam. Het is een uitgave met afbeeldingen van het werk van Joep van Lieshout uitgevoerd door Atelier van Lieshout. Een overzicht van Joep van Lieshouts beeld van de toekomst waarin we veel van onze huidige samenleving kunnen herkennen. Een toekomstverwachting volledig gericht op productie, eindigend in Slave City. Het  boek bevat, naast veel mooie foto’s, een introductie door Tom Morton en een essay over Atelier van Lieshout door Dominic van den Boogaard.

New Tribal Labyrinth
Atelier van Lieshout
Frame Publishers
€ 29,-

Tijdens de Art Rotterdam Week is werk van Atelier van Lieshout te zien bij Grimm Gallery op Art Rotterdam en op de RAW Art Fair bij Frame Publishers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.