Bewegende schilderijen

Jacco Olivier - Bird - 2011
Jacco Olivier – Bird – 2011

Ik bezoek het GEM want er zijn twee nieuwe tentoonstellingen met Daan van Golden en Jacco Olivier. Eerst loop ik binnen bij de expositie van Van Golden. Ik wandel langs zijn zakdoeken, patronen en Mozart, en zie dat veel van wat hier hangt beschreven is in het boek Verf van Hans den Hartog Jager. Maar dat boek heb ik uitgeleend, dat zal ik later maar eens nalezen (en als je het nooit gelezen hebt moet je dat zeker een keer doen).

Dan naar Jacco Olivier. Cycle, heet zijn expositie. Geprojecteerde animatiefilms, in klein intiem formaat maar ook gigantisch groot werk zoals het werk van Olivier waarnaar de expositie vernoemd is. Eigenlijk zie je bewegende schilderijen. Het werk “Revolution” is betoverend mooi. Een film van 24 minuten waarin planeten langsdrijven, kometen voorbijzoeven, een lava-achtige stroom voorbijschuift. Figuratief gaat over in expressionistische abstractie, planeten worden klodders, spetters en streken.

het proces van schilderen in beeld gebracht

Maar terwijl je zit te kijken naar wat de geboorte van het heelal lijkt te zijn, word je afgeleid door een ander werk, klein en hoog geprojecteerd. Een paar grof geschilderde groene streken worden langzaam een kleurrijke papegaai. Het proces van het schilderen in beeld gebracht. In dit kleine werk zit de essentie van Olivier: je beleeft de geboorte van een schilderij. De lagen die toegevoegd zijn, of de streken die juist weggeveegd worden, Olivier laat het met zijn animaties zien.

Jacco Olivier

Ik daal nog een trap af en bekijk het sluitstuk van de expositie, Cycle. Terwijl een abstract landschap langzaam aan me voorbijtrekt en onderweg verandert, hoor ik op de achtergrond de stem van Hans den Hartog Jager.  Hij legt met zijn gebruikelijke enthousiasme uit wat we zien als we naar werk van Jacco Olivier kijken. Die man is overal vandaag. In ieder geval in mijn hoofd. Ik duik de laatste zaal in waar een filmpje van Kunstuur wordt gedraaid. Ja, het is ‘m.

Klik hier voor het interview van Hans den Hartog Jager met Jacco Olivier

Daan van Golden, Reflecties, GEM t/m 4 mei

Jacco Olivier, Cycle, GEM t/m 4 mei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.