Is this freedom?

cool5

Het licht springt op groen en de rij auto’s komt op gang. De miezer gaat over in regen en ik moet mijn ogen dicht doen om me te kunnen concentreren op de stem die tussen de klanken van de soundscape door woorden aan elkaar rijgt tot een verhaal. De betekenis gaat verloren in de beelden van de stad, het verkeer, de winkelende mensen op de Coolsingel. Het is vrijdagavond en ik ben op een psychogeografische avondwandeling van Expodium.

Ongeveer vijftien deelnemers hebben zich ondanks de regen verzameld in het heldere licht van de McDonald’s. Gids Nikos legt uit wat de bedoeling is en na koffie en een groepsfoto beginnen we. De Nightwalkers Voiceover is een wandeling door het centrum van Rotterdam waarbij een mp3-speler de soundtrack levert. De wandeling is individueel maar wel met een gezamenlijk begin- en eindpunt.  De track duurt 45 minuten en na afloop zullen we elkaar treffen op de Luchtsingel bij het Schieblock.  Ik loop de regen in.

Een stem beschrijft een raadselachtige scene

Mijn houvast is een kaart met daarop een aantal routes die ik kan volgen. De mp3-speler laat een mengeling van soundscape en gesproken tekst horen. Bukowski, Lynch, Murakami? De combinatie van de soundtrack, de regen en Rotterdam bij avond zorgen voor een droomachtige sfeer. Ik zie de videoprojecties van Eerbetoon aan een avenue. Dow Jones II van Han Hoogerbrugge levert met zijn ‘ratrace’ commentaar op het haastige stadsleven en ik blijf lang stilstaan bij de gevonden beelden uit Staphorst van Arnoud Holleman. Die regen is wel goed erbij. Ik slenter door de stad. ‘Is this freedom?’ staat op een gevel gekalkt. cool1 Ja, dit is vrijheid. Ondertussen beschrijft een stem een raadselachtige scene. Ik luister maar helemaal begrijpen doe ik het niet. Langs het Hilton en de grappige  video Paralyzed (2003) van Klara Lidèn en even later sta ik op de Luchtsingel. Het is gestopt met regenen. Nikos wacht ons op en nodigt iedereen uit hem te volgen naar het dak van het Schieblock. Daar, tussen het groen van het Dakakker, kijk ik uit over de stad.

cool4

Expodium heeft avondwandelingen georganiseerd in verschillende grote steden, waaronder Utrecht, Belgrado (Servië) en Incheon (Zuid-Korea). Het is een driemanschap dat zich bezighoudt met het stadsleven en daar een artistieke interpretatie van geeft. Onder andere door middel van deze ‘Nightwalks’  proberen ze een andere kijk op de stedelijke omgeving te creëren. ‘We stroll and awe’ is het devies.

http://www.expodium.nl/
http://nightwalkersexpodium.tumblr.com/

Op de vrijdagen 24 en 31 januari, en 7 februari organiseert Sculpture Intenational Rotterdam wandelingen in het kader van Eerbetoon aan een avenue. Kijk voor meer info en om te reserveren op de website van SIR.

cool3
Arnoud Holleman – Zonder Titel (Staphorst), 2002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.