Gust

gust1
Werk van Gust Romijn uit 1961 dat hangt op de expo bij de Verbeke Foundation en op de achterkant ook is gesigneerd door Daan van Golden, Winfred Gaul, Guy van den Brande en Marc Verstockt.

Bij de enige echte boekhandel van Rotterdam, Boekhandel v/h Van Gennep, zagen wij een nieuw boek over Gust Romijn liggen. Twee weken geleden liepen wij rond op de Verbeke Foundation en daar maakte de tentoonstelling over Gust Romijn indruk. De Rotterdamse Zeeuw overleed drie jaar geleden maar zijn werk is nog springlevend (bijvoorbeeld het Watersnoodmonument in Ouwerkerk). Dat er nu werk van deze Zeeuwse Rotterdammer te zien is en daarbij ook nog een nieuwe publicatie over hem is verschenen doet ons deugd.

Vol van het leven

Gust Romijn heeft lang gewoond en gewerkt in Rotterdam. In de jaren vijftig van de vorige eeuw maakte hij deel uit van de Rotterdamse  Venstergroep. Een groep kunstenaars die zich had verzameld rondom Kunstcentrum ’t Venster (een verre voorloper van het huidige muziek- en filmcentrum LantarenVenster) en voornamelijk kleurrijk grafisch werk maakte. Daarna verbleef hij enige tijd in New York, keerde terug en gaf les aan de Rotterdamse Kunstacademie en de Vrije Academie in Den Haag. Gust Romijn verhuisde in 1982 naar Dreischor in Zeeland waar hij tot aan zijn dood in januari 2010 zou blijven wonen en werken. Al die jaren produceerde Gust Romijn werk waar de levenslust vanaf spatte. Zijn objecten en doeken waren groot, kleurrijk en helder, niet steriel maar vol van het leven. Zelfs zijn latere ‘Billboards’, die hij met behulp van de computer maakte, knallen je tegemoet.

gust3Het boek over Gust Romijn werd gepresenteerd op de opening van de tentoonstelling op de Verbeke Foundation. Het  is samengesteld en geschreven door Marianne Kleijwegt en Eva van Berne en biedt een mooi overzicht van Romijns veelzijdige oeuvre en daarbij een beschrijving van zijn artistieke leven. Gust Romijn is uitgegeven door De Bovenkamer in Dreischor en kost € 35,-.

De expositie Gust Romijn Rotterdamse Zeeuw – Zeeuwse Rotterdammer is t/m april te zien bij de Verbeke Foundation.

gust2
Achterkant van het schilderij met de handtekeningen van de kunstenaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.