Kerstfilmtip – Quay Brothers in EYE

quay

De tentoonstelling in EYE is de eerste keer in Europa dat er op deze schaal aandacht is voor de films van de Amerikaanse Quay Brothers. De tweeling heeft al sinds eind jaren zeventig vorige eeuw hun thuisbasis in Engeland. Daar werken ze al jaren in dezelfde studio aan hun ingenieuze animatiefilms.

Terecht dat EYE het retrospectief en de tentoonstelling  The Quay Brothers’ Universum heeft genoemd. Het is een donkere bizarre wereld, beeldje voor beeldje opgebouwd. De broers maken alles zelf, de poppen, de decors. De verhalen zijn tegelijkertijd ontroerend, wreed en gruwelijk. Het is een universum geïnspireerd door schrijvers als Franz Kafka  en Bruno Schulz. Sombere Centraal-Europese literatuur dus, maar EYE laat in de tentoonstelling zien dat daarbij Oost-Europese animatiefilms, Poolse affiches uit jaren vijftig en zestig, en tekeningen gemaakt door geesteszieken, van invloed zijn op hun films. Deze mix resulteert in een eigen wereld die, hoe vaker je er naar kijkt, steeds indringender, griezeliger, mooier wordt.

Dus in de kerstvakantie iedereen naar EYE!

Een paar youtube-filmpjes als smaakmakers. De bekenste is Sledgehammer van Peter Gabriel, waar de Quay Brothers een bijdrage aan leverden. De andere is het vroege meesterwerk uit 1986 Street of Crocodiles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.