Christo in Oberhausen: Big Air Package

Big Air Package - Christo
Big Air Package – Christo

Big Air Package, Gasometer Oberhausen, Germany, 2010-13. Height: 295 feet (90 meters). Diameter: 164 feet (50 meters). Volume: 6,250,000 cubic feet (177,000 cubic meters). Polyester fabric: 219,000 square feet (20,350 square meters). Polypropylene rope: 14,800 feet (4,500 meters). Weight: 5.3 tons. Duration: nine and a half months.

Christo en Jean Claude waren onafscheidelijk. Meer dan veertig jaar werkten zij samen, bedachten ondenkbare projecten en voerden ze ook uit. Ze zijn te beschouwen als een soort landschapskunstenaars die ook in de stedelijke omgeving werkten. Soms zaten er jaren tussen een idee en de daadwerkelijke uitvoering. Hun ingepakte gebouwen en bruggen kent iedereen. Een succesvol duo. Daar kwam met de dood van Jean Claude een eind aan in 2009.

In Oberhausen (Duitsland) bezochten wij de Gasometer. Stomtoevallig. Vrienden vertelden ons erover. Het had op hen grote indruk gemaakt. Je ziet het gebouw al vanaf de snelweg. Christo heeft het niet ingepakt, maar gevuld met een spierwitte ballonconstructie. Je treedt binnen en waant je in de hemel. Het is enorm, groots, licht, en doordat de witte vloer bijna ongemerkt overgaat in de witte wanden ervaar je een gevoel van onbegrensde oneindigheid. Het zonlicht sijpelt door het witte doek. Het is stil. Mensen bewegen zich langzaam en behoedzaam. Sommigen liggen op de grond op kussens te genieten van het ongelofelijke serene gevoel waardoor je hier wordt overspoeld. Het heeft iets spiritueels. Is dit kunstwerk een hommage van een man aan zijn overleden vrouw? Wij waren er in ieder geval stil van.

Big Air Package, Gasometer in Oberhausen, tot 30-12-2013

Op de Website van Christo en Jean Claude kun je ook de ontwerptekeningen bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.