Ampelhaus in Oranienbaum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eindelijk was het dan zover. Het asfalt suisde in razend tempo onder ons door. De adviessnelheid op de Duitse Autobahn is 130 km p/u dus dat mag sneller. Zo scheurden wij richting Oranienbaum, op weg naar de kunst- en designtentoonstelling King Size in het Ampelhaus. De kidskunstkenners Sem en Zeno op de achterbank en met kunstfijnproefster Cornelieke Keizer aan boord. Maar had het nog zin? Konden wij nog verrast worden? We hadden al zoveel gezien op de website van het Ampelhaus, op foto’s die ons waren toegestuurd, we kenden het werk van een flink aantal van de kunstenaars die aan de tentoonstelling deelnamen. Maar …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA … de verbeelding doet de werkelijkheid tekort (andersom ook natuurlijk). Het geheel is meer dan de som der delen. Niek Wagemans, Gemma van Bekkum en Rolf Bruggink hebben een geweldige tentoonstelling ingericht. Het Ampelhaus is fiks verbouwd: Muren weggebroken, vloeren gesloopt, gaten gezaagd. Ondanks dat er veel werk tentoongesteld staat, krijgt het toch de ruimte. Voor problemen zijn ingenieuze oplossingen bedacht. De eerste verdieping mocht zonder een deugdelijke branduitgang niet gebruikt worden van de brandweer. Door vierkante gaten in de vloer te zagen en onder de gaten metalen kunstzittrappen te plaatsen, kan men toch de eerste verdieping bekijken. Het is maar een van de voorbeelden hoe creatief er van het gebouw gebruik is gemaakt.

En de kunst? De kunst is teveel om op te noemen. Daar beginnen we niet aan. OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe kunnen alleen maar zeggen, dat er prachtig werk staat, hangt, ligt en verder zeggen we: GGGGAAAAANNNNNN! Je moet wel snel zijn, want 17 augustus is de finissage. Dus meld je ziek op je werk, breng de kinderen bij oma en opa, haal je laatste geld van de bank, weg van die duffe camping en op naar Oranienbaum!

De tentoonstelling King Size is een ‘gesamtkunstwerk’ van: Aldo van den Broek – Alexa Meyerman – André Smits – Anique Weve – Annelou & Joep van Griensven – Charlotte Bogaert – Daan den Houter – Driessens & van den Baar (Wandschappen) – Frank Halmans – Foekje Fleur – Isaac Monté – Jak Beemsterboer – Jochem Rotteveel – Klaas Kuiken – Dieter Volkers – Kuin Heuff  – Lena Paschen -Lex Pott – Lizan Freijsen – Maurice Thomassen – Mischa van der Wekke –  Niek Wagemans – Niels Post – Nomade – Odrada Burghoorn – Onno Poiesz –  Oscar Prinsen – Pim Palsgraaf – Rolf.fr – Sander Bokkinga – Tomas Schats – Willem Besselink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.