Verbeke Foundation

Verbeke Foundation, foto: Joeri van Beek
Verbeke Foundation, foto: Joeri van Beek

Blikvangen houdt van groots opgezette kunstenaarsinitiatieven, biënnales en beeldentuinen. We genieten ervan om uren rond te kunnen dolen en van het ene naar het andere kunstwerk getrokken te worden. Daarom reizen wij deze zomer af naar de Verbeke Foundation in België. In de zomervakantie kunnen we de KidsKunstKenners wat makkelijker meeslepen, niet gehinderd door school, huiswerk, voetbal, zwemles en aikido. Kortom: Vrijheid!

De Verbeke Foundation is een enorm gebied van 12 hectare en 20.000 m²  overdekte expositieruimten vol met kunst. Wij wrijven ons al in de handen. Geert en Carla Verbeke Lens, kunstverzamelaars, openden in 2007 deze kunstsite waar cultuur, natuur en ecologie samenkomen. In het begin van de jaren 1990 begonnen Geert en Carla Verbeke kunst te verzamelen. Aanvankelijk abstracte schilderkunst, maar later vooral collages en assemblages van hoofdzakelijk Belgische kunstenaars. De afgelopen jaren werd de verzameling verder uitgebreid naar actuele kunst en naar bio art, levende kunst. De Verbeke Foundation is een aanhoudend groeiproces. Kunstenaars kunnen er in residentie verblijven, en grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar af. Er is iedere keer weer wat anders te zien.

De collectie Verbeke omvat bekende namen als Berlinde de Bruyckere, Jan Fabre, Zoro Feigl, Joep van Lieshout en Koen Vanmechelen. Maar daarnaast zien we op de website ook een heleboel kunstenaars die wij nog niet kennen. Een quote van Geert Verbeke intrigeert ons: “Onze tentoonstellingsruimte wil geen oase zijn. Onze presentatie is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren.”  Het geeft de doorslag, wij gaan naar België.

We spraken over onze plannen met fotografe Joeri van Beek . Zij was er niet zolang geleden ook geweest. Maar waar wij het grote opzoeken, zoekt Joeri het juist in de details die verder niemand opvalt. Al jaren werkt zij aan de serie ‘De Schoonheid van het Niets‘. In rommel en puin, op bouwplaatsen, het strand, in een plas water, het maakt niet uit, vindt en ziet zij schoonheid. Zij zoomt in op patronen, ritme in structuren legt zij vast. Wij nemen ons voor dat deze keer ook te doen: Goed kijken, zíen en genieten van de details op die enorme kunstsite in België.

Sponsored by Nature, zomertentoonstelling De Verbeke Foundation, tot 17 november

Tip: Je kunt ook heel bijzonder logeren op de kunstsite, in CasAnus van Joep van Lieshout of de Campingflats van Kevin van Braak.

Eén reactie op “Verbeke Foundation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.