Possible Scenarios

Survey1
Still uit de performance van Ryan McNamara

Vorige week waren wij bij Showroom Mama getuige van een korte performance van Ryan McNamara. Aan de hand van een door ons ingevulde menukaart voerde hij samen met drie andere performers een voorstelling op. Bij Showroom Mama is nu de installatie Survey te zien waarin deze performance en andere zijn verwerkt.

De menukaart van Ryan McNamara’s Survey

Ryan McNamara is een Amerikaanse performancekunstenaar die zijn publiek onderdeel maakt van zijn projecten. Bij Showroom Mama kon je een kaart invullen waar in 13 stappen aangegeven kon worden wat voor performance je wilde. Groot of klein budget, klassieke muziek of een andere muzieksoort, en waar moesten de uitvoerende artiesten aan denken tijdens hun performance? Aan de hand van de kaart was het in theorie mogelijk 754.974.720 verschillende optredens te geven.

Samen met een rijdende camera werden wij een ruimte binnengeleid die gedecoreerd was met mathematische figuren: Cirkels, driehoeken en rechthoeken. De artiesten hadden balletachtige pakjes aan en gingen in de weer met schoenen, touw en zaklantaarns. Op de achtergrond klonk Diana Ross & The Supremes. De spelers hadden namen uit de Griekse mythologie. Precies zoals wij hadden aangegeven. Voor het einde van de performance moesten we de ruimte weer verlaten. We kwamen met een lach op ons gezicht en met onze ogen knipperend tegen de felle werkelijkheid naar buiten. Alsof we leuk gedroomd hadden, maar voor de afloop wakker waren geworden.

Ryan McNamara betrekt zijn publiek bij de performance en dat publiek heeft ook invloed. Toeschouwers worden deelnemers. De toevalsfactor geeft spanning aan de performance, maar vormgeving en uitvoering laten duidelijk de hand van McNamara zien. Voor zijn eerste solotentoonstelling in 2011 veranderde hij de Elizabeth Dee Gallery in New York in een fotostudio waar mensen zich konden omkleden. Er waren allerlei decors en kledingstukken beschikbaar. De foto’s die werden genomen van de bezoekers, alleen of met elkaar, werden gepost op de website van de galerie. Zo zit er altijd een losse structuur in zijn performances, maar er is structuur.

Het resultaat van de performances is nu te bekijken bij Showroom Mama. De tentoonstelling duurt t/m zondag 4 augustus. De opnames van de rijdende camera werden live gestreamd en kunnen bekeken worden in een archief. De menukeuzeperformance van Blikvangen is terug te vinden op McNamara Survey 17/6 II en begint op 51:20 (touw, zaklantaarns, schoenen, Griekse mythologie en de acteurs denken aan hun ouders).

Website Ryan McNamaraArchief van de livestreamsWebsite Showroom Mama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.