De tweestrijd van Martijn Berk

Martijn Berk – Falling from a height

In bed ligt Lars. Terwijl een verdieping lager het fotoboek Falling from a height gepresenteerd wordt, ligt hij hier. Een jaar lang was hij de obsessie van fotograaf Martijn die het vastlegde in een fotoboek. Lars luistert muziek op zijn iPod, gaat op zijn andere zij liggen, verstopt zijn gezicht in een kussen, negeert.

In een suite op de vijfde verdieping van het Conservatorium Hotel in Amsterdam presenteerde Martijn Berk gisterenavond zijn fotoboek Falling from a height. In het als cahier uitgegeven fotoboek heeft hij het volledige fotoarchief van zijn obsessie vastgelegd. Bijna 4000 foto’s in zwart-wit, meer dan veertig foto’s in groot formaat en alle foto’s als contactafdruk. Tussen de emotioneel geladen foto’s staan teksten van Oscar van den Boogaard, door de schrijver zelf geselecteerd, en aan het eind van het boek een essay van Christoph Tannert. Het ontwerp is van Sybren Kuiper.

Het boek is een ode aan de driften en verlangens die een liefde voor een twintigjarige jongen kan opwekken, maar niet zonder na te denken over de betekenis van deze gevoelens. In het essay achterin het boek verwoordt Christoph Tannert het als volgt: ‘His efforts to win his affection, and the ultimate failure of that quest.’ Het is een fotoboek waar een sterk verlangen en een grote onbereikbaarheid uit spreekt, het conflict tussen het hoofd en het hart. Het onblusbare verlangen dat niet onder controle te krijgen is. Martijn Berk heeft zich kwetsbaar gemaakt door alle foto’s te publiceren en zo het hele proces zichtbaar te maken. Tijdens zijn toespraak bij de boekpresentatie noemde Martijn Berk het de tweestrijd tussen het Apollinische en het Dionysische. De obsessieve liefde voor Lars was na zes maanden voorbij, maar met dit fotoboek heeft Martijn Berk het vastgelegd, voor iedereen.

Falling from a height – Martijn Berk, isbn 978-90-820680-0-9, prijs € 40,-

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.