Nachtmerrie in nest

John Henry Fuseli - The Nightmare
John Henry Fuseli – The Nightmare

John Henry Fuseli 1741 -1825 (geboren Johann Heinrich Füssli) maakte faam met zijn nachtmerrieschilderijen. Hij werd in zijn werk geïnspireerd door Dante, Shakespeare, Milton en door zijn verblijf in Rome ook door Michelangelo. Je ziet op het schilderij ‘The Nightmare’ een vrouw in een pathetische houding liggen, op haar borst zit een monstertje. Een mooi achttiende eeuws werk vol symboliek. Voor de moderne mens misschien een vreemd beeld, maar vanaf de Middeleeuwen tot de achttiende eeuw werd een nachtmerrie vaak als het werk van een demon, incubus beschouwd. Deze manlijke demon bezocht vrouwen in hun slaap, zittend op hun borst. Je ziet ook een paard met blinde ogen. Waarschijnlijk symboliseert het de godin Mara. Zij kon ’s nachts veranderen in een merrie. Het woord mara vormt de oorsprong van het woord nachtmerrie en betekent boze geest. Dit schilderij komt uit 1781. Fuseli liet zich daarbij inspireren door de boeken, symboliek en beeldtaal van de grootste meesters uit het verleden.

Een onderzoek naar ideeën en symbolen uit oude beschavingen, mythen, legenden en naar monsters, hemel en hel bracht kunstenaars, en voor deze gelegenheid ook de curatoren Sarina Missot en Yoshiyuki Koinuma ertoe kunstenaars te zoeken die ‘niet bang zijn om aan de slag te gaan met een flinke portie symboliek, romantiek, dramatiek en monumentale gebaren en die tegelijkertijd een gezonde dosis relativerende humor niet schuwen’. De nachtmerrieschilderijen van Fuseli vormden hierbij hun uitgangspunt. Het resultaat van hun zoektocht is gedurende één avond te zien in NEST.

De poëtische en mysterieuze titel van deze One Nest Stand klinkt veelbelovend: Gloomy Prospects & Lucid Adventures; zeven kunstenaars die ronddwalen in de donkere kant van hun verbeelding.  Alléén vanavond, om 20.00 uur in NEST, De Constant Rebecqueplein 20b, Den Haag.

Deelnemende kunstenaars: Sarina Missot en Yoshiyuki Koinuma, Ron Amir,  Maryanto Beb, Willehad Eilers, Ruben van Klaveren,  Sandro Setola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.