Kuddedieren

Aernout Mik
Aernout Mik – Refraction

We gaan zitten op plastic stoeltjes. Een suppoost zet ze even voor ons recht. Een andere suppoost staat in de hoek en kijkt met de handen gevouwen voor zich waakzaam toe. We zitten voor de film ‘Tongues and assistants’ van Aernout Mik in het Stedelijk Museum. De KidsKunstKenners zijn mee. We zien hier een bijeenkomst van een Pinkstergemeente. Een massale bijeenkomst in een grote hal. Mensen bidden, lijken soms in trance, zingen en werpen hun armen in de lucht. Looft De Heer! Mannen in pak houden toezicht op de extatische menigte, de handen gevouwen voor zich. Wat ons betreft een typisch geval van massahysterie. De beelden worden niet begeleid door geluid. Thuis kijk ik ook vaak tv zonder geluid. Dat leidt namelijk vaak alleen maar af van waar je naar kijkt, maakt een film spannender dan hij eigenlijk is. Of zet je zelfs op het verkeerde been. Geluid en muziek dragen bij aan de emotie. De films van Mik lijken geen geluid nódig te hebben.Tot onze verbazing hebben de kinderen geen moeite om stil te zijn Want: Iedereen is stil.

De expositie Communitas laat 13 films zien in een ruimte waar door middel van muurtjes een soort doolhof is ontstaan waar je de films van Aernout Mik kunt bekijken. De meeste films zijn in scene gezet, de Pinkstergemeentefilm niet. Films zonder geluid, soms op één scherm, andere op twee of drie of op een scherm waar een knik in zit. Het is stil, ondanks de drukte. De films laten (groepen) mensen zien die zich op een bepaalde manier gedragen, met elkaar of als reactie op elkaar.

De films zijn doordrongen van sociologie, antropologie en politicologie: Economische crisis, Berlusconi, rituele dansen. Mensen zijn rare wezens. Kuddedieren. We kijken in stilte verder naar de film. Omdat iedereen stil is. Waarom? Het geluid staat toch uit? We doen wat iedereen doet. We zijn onderdeel van de film, compleet met plastic stoeltjes en waakzame wachters.

Aernout Mik, Communitas, Stedelijk Museum Amsterdam, tot 25 augustus.

Bij de expositie is een serie lezingen georganiseerd, ‘Exhibition close up ‘ , waar antropologen, sociologen en mediadeskundigen aan het woord komen. Elke spreker stelt een specifiek kunstwerk of een selectie van werken uit de tentoonstelling ‘Communitas’ centraal en relateert het aan zijn/haar eigen onderzoek. Door sprekers te benaderen van buiten het terrein van de kunstgeschiedenis en kunsttheorie streeft deze lezingenreeks naar een bredere interpretatie van Miks oeuvre. Klik hier voor het programma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.