Beursje draaien

Heden
Heden

De galeriehouders die zich presenteerden op de KunstRAI zijn inmiddels allang weer met andere dingen bezig. Ze moeten een nieuwe tentoonstelling inrichten, een mailing de deur uitkrijgen, gesprekken voeren met kunstenaars, misschien al de volgende beurs voorbereiden. En als het meezit het staartje van de recentste beurs afhandelen. Nog even potentiële kopers na-bellen, want er zijn altijd mensen die er toch nog een nachtje over wilden slapen. Zo’n beurs is afzien. Het vereist veel voorbereiding. Je moet plattegronden maken, beslissen hoeveel extra wandjes je wilt in je stand en zorgen dat al je kunstwerken goed tot hun recht komen, dus nadenken over verlichting en hoeveel spots je nodig hebt. Niet vergeten om prijskaartjes te maken en drukwerk te bestellen. En dan nog alle spullen inpakken en transport regelen. Er worden belangrijke keuzes gemaakt. Welke kunstwerken gaan wel en welke gaan toch maar niet mee?

Naast de primaire taak, het verkopen van de kunst, is de presentatie belangrijk. Het is een afspiegeling van je galerie en promotie voor je lopende of komende expositie op de thuisbasis. Met een bezoekersaantal van zo’n 15.000 is de KunstRAI dus een belangrijke happening. Na alle voorbereidingen, die al maanden tevoren begonnen,  begint het moeilijkste werk: De inrichting. Niet iedere galeriehouder is ook een goede tentoonstellingsmaker. Maar op de KunstRAI sprongen er een aantal uit. Mooie composities en verrassende combinaties. Tentoonstellen is een kunst en niet altijd even makkelijk.

 

Blikvangen vond het een goede beurs, we zagen veel en nieuw werk en hebben leuke gesprekken gehad. Dat laatste, daar staan veel mensen niet bij stil, is niet vanzelfsprekend. Realiseer je dat een beurs draaien veel vergt van de standhouders: Uren achter elkaar, dagen achtereen fris en vrolijk blijven en continue hetzelfde enthousiasme kunnen opbrengen. En vriendelijk en geduldig blijven, ook als je niet zulke slimme vragen krijgt (“Heeft u dit zélf allemaal gemaakt?” scoort altijd hoog). Volgens ons is de beurs succesvol verlopen, we zagen rode stippen, de sfeer was optimistisch en het was druk. Wij hebben alweer een to-do lijstje opgesteld. De galeries hebben hun werk goed gedaan: We moeten snel op pad, galeries bezoeken, nieuwe exposities bekijken! Het kriebelt, we hebben er zin in. Missie geslaagd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.