1+1=1

stroom3
Objecten uit het archief The Co-operative College in Manchester en het Nationaal Coöperatie Museum in Schiedam

Voordat je de expositieruimte van Stroom betreedt laat de projectie Systems, fragment #9 van Ante Timmermans treffend zien waar het om draait. Losse letters, niet gerangschikt maar onder en naast elkaar. Toch herken je het woord ‘society’ erin. Wij van Blikvangen wisten het al, maar: Het ik-tijdperk laten we achter ons, het is tijd voor ‘wij’. Maar wat zijn die verbanden die ons samenbrengen. Wat is ‘wij’? De tentoonstelling United We in kunstcentrum Stroom in Den Haag onderzoekt dit vanuit een kunstenaarsperspectief.Woorden als collectiviteit en coöperatie klinken ouderwets en zijn woorden met een verleden. Een uitstalling van objecten uit het archief The Co-operative College in Manchester en het Nationaal Coöperatie Museum in Schiedam herinnert ons hieraan. ‘United we stand’ is een uitroep die met het stijgen van de beurskoersen steeds minder vaak klonk. Nu de conjuctuur een neerwaartse spiraal induikt, dringt het besef door dat samenwerking ook zo zijn voordelen heeft. Blogcollectief Blikvangen besefte ineens dat we tegelijkertijd ouderwets en eigentijds zijn. Mooi zo! We keken elkaar aan en dwaalden langs objecten, video’s en projecties. Ineens kregen wij het gevoel dat dit over ons ging.

Architect Frank van Klingeren heeft in zijn ontwerpen altijd gespeeld met de mens als individu en als collectief. Zijn architectuur bracht/brengt mensen bij elkaar en dwingt ze met elkaar om te gaan. Op de expositie is een video en zijn dia’s van zijn werk te zien, en het door hem ontworpen Conversatiebevorderend stapelbed is te bekijken. Het duo gerlach en koop is zó collectief dat ze hun namen niet meer met een hoofdletter laten beginnen. Twee pakken kopieerpapier worden getoond: Het tweede pak kopieerpapier bevat 500 kopieën van de verpakking van het andere pak. 1+1=1 om de gids die bij de tentoonstelling hoort maar eens te citeren. Op verzoek van het duo is ook het werk Demonstrations van de Thaise kunstenaar Pratchaya Phinthong opgenomen. Het is een vals Thais baht biljet en wordt door de baliemedewerker van Stroom in de portemonnee bewaard en op verzoek getoond. De Israëlische industrieel en productontwerper Itay Ohaly fragmenteert een meubelstuk en construeert met deze fragmenten een nieuw meubelstuk dat een chaotische variatie is. Toch is deze deconstructie herkenbaar als meubel. Zo wordt er telkens gespeeld met collectiviteit tegenover uniciteit en hoe deze begrippen in elkaar overvloeien. Interessante expo die ons aan het denken zette.

Voor de deur van Stroom viel er een stilte bij Blikvangen. Hadden we iets geleerd of wisten we het al, of doet dat er helemaal niet toe. Hier moest over nagepraat worden. Als dit maar niet eindigt met navelstaren op de hei!

Kunstenaars: Frank van Klingeren, Potential Estate, Conditional Design, Itay Ohaly, gerlach en koop, Pratchaya Phinthong en Ante Timmermans.

De tentoonstelling United We  duurt t/m 14 juli. Rondom United We heeft Stroom een randprogramma samengesteld waarover meer op de website van Stroom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.