Thinking the Garden

NI_Blumenzucht_nr75
Blumenzucht (2004-2005)

Soms zou je willen dat je hersens anders werken. Waarom altijd associeren, waarom moet alles altijd geduid worden? Zodra het benoemd kan worden is het goed, is het onder controle. ‘In de auto van de week, zag ik een wolk die op Arafat leek,’ zong Spinvis en wie bij Galerie Nouvelles Images in Den Haag naar binnenstapt zal geneigd zijn het werk van Seet van Hout te willen duiden en benoemen. De overweldigende kleuren dwingen je tot de vraag ‘Wat stelt dit voor?’.

Blumenzucht is zonder meer een overdonderend veldboeket. De kleuren zijn spectaculair en de dieptewerking slurpt je het schilderij in. Je wilt er aan ruiken, ze betasten, … plukken? Het werk van Seet van Hout is zo adembenemend dat door het opgetreden zuurstofgebrek je hersencellen bijna de vraag vergeten te stellen: ‘Hoe is dit gemaakt?’ Dit is acrylverf op doek, maar de verf is aangebracht terwijl het doek plat lag. Met behulp van water is de verf uitgevloeid en het uitvloeien gecontroleerd door vet aan te brengen op het doek. Zelfs wanneer je dit weet blijft de verbazing.

Ander werk van Seet van Hout dat bij Galerie Nouvelles Images hangt, is onder andere de Connectoom-serie. Als stralingsfoto’s van sterrenstelsels ver weg in het heelal zijn ze aan de muur geprikt. Dichtbij zie je dat ze gedeeltelijk geborduurd zijn in combinatie met acrylverf op doek, en rond uitgesneden. Wie verder dwaalt door deze mooie galerie komt in de bibliotheekruimte een wand vol Nachtschatten tegen en even verderop nog meer werk van Seet van Hout. Hier zou je willen wonen.

Thinking the Garden t/m 8 mei in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22 Den Haag

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.