Hij zegt, zij zegt

A.P. Komen & Karen Murphy - Love Bites
A.P. Komen & Karen Murphy – Love Bites

Hij: “We have to talk

Zij: “Have you slept with her?

Hij: “Yeah“.

Zij:”How many times?

Komt het scenario je bekend voor? Vast wel, waarschijnlijk heb je het zelf weleens meegemaakt. Een dialoog tussen een man en een vrouw. Hij is vreemd gegaan en zij stelt de cliché vragen die men in dergelijke situaties altijd lijkt te stellen. Vragen die even clichématig worden beantwoord. Het is een scene uit de video installatie  Love Bites van het duo A.P Komen & Karen Murphy. Als in een beeldromannetje wordt in 11 minuten het liefdesleven van een stel aan ons getoond, vanaf de eerste ontmoeting tot het moment dat ze weer uit elkaar gaan. In de donkere ruimte waar wij de film bekijken worden we voyeurs.

Stilstaande beelden met ondertiteling laten twee acteurs in een huiselijk decor zien. De stemmen van de acteurs vertellen het verhaal,  muziek eronder van George Baker (Una Paloma Blanca). De dialogen lijken uit het leven gegrepen, en blijken bestaande teksten te zijn uit populaire soaps als Eastenders. De acteurs zijn de kunstenaars zelf. Gebruikmakend van het populaire soapgenre laat het duo de relatie en het stuklopen ervan zien in verschillende aktes, op een harde, maar hilarische manier. De scene waar  Zij tegen Hem blijft doorpraten over de nieuwe inrichting van hun huis en zijn reactie daarop werkt op de lachspieren en is een feest van herkenning. De film eindigt met bewegend beeld, de vrouw eenzaam wandelend op het strand bij de klanken van You never walk alone. Met een diepe zucht en een grijns op ons gezicht geplakt vertrekken we. We kunnen niet wachten op de herhaling.

Als je nog niet geweest bent moet je toch maar even gaan kijken in het Nederlands Fotomuseum naar Love Bites. De film is onderdeel van de expositie From Holland with Love. Tot 20 mei, in Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.