Mens

Carlijn Mens
Carlijn Mens

We dalen af en betreden de grot van Plato. Schaduwen van menselijke figuren op de muren. Een schemerwereld. Helaas geen schijnwereld. Deze schaduwen vertellen een afschuwelijke werkelijkheid. De mensen, als door röntgenstralen vastgelegd, verbeelden 58 Chinezen, die tijdens een illegaal transport in een container omkwamen. Gestikt. Beelden van treintransporten in de Tweede Wereldoorlog dringen zich op. Dit is geen incident. Het is hoe de mens is.

Carlijn Mens, de schepper van deze onderwereld, gebruikte haar eigen lichaam om de figuren vorm te geven. Bedekt met houtskool maakte zij afdrukken, laag over laag. Fysiek zwaar werk, maar ook mentaal. Ruim een jaar deed zij onderzoek naar de Doverzaak. Haar research, schetsen, ideeën zijn bij elkaar gebracht op een enorm moodboard, dat een belangrijk en indrukwekkend onderdeel is van deze tentoonstelling.
Op het moodboard zie ik ook een getuigenverklaring. Van één van de twee overlevenden.

 

 

 

 


Expositie: Faith, Fear, Face. Door Carlijn Mens in het Gem Den Haag. Nog tot 24 februari te zien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.